Τα Golden Retriever – Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές σκύλων. Η φιλική, ανεκτική στάση της φυλής τους τα καθιστά υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια ζώα και η ευφυΐα τους τα καθιστά εξαιρετικά ικανά σκυλιά εργασίας.

Τα Golden Retrievers είναι από την φύση τους κυνηγετικά σκυλιά , αξιοποιούνται πολλές φορές για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του λαθρεμπορίου από τις αρχές αλλά και ως σκύλοι θεραπείας και εξυπηρέτησης. Είναι επίσης φυσικοί αθλητές και τα πάνε καλά σε αθλήματα σκύλων, όπως η ευελιξία και η ανταγωνιστική υπακοή.

Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι αρκετά εύκολο να εκπαιδευτούν και να ταιριάξουν σε οποιοδήποτε σπίτι ή οικογένεια. Είναι υπέροχα με τα παιδιά και πολύ προστατευτικά με τους ανθρώπους τους στην οικογένεια. Εάν θέλετε έναν πιστό, στοργικό και έξυπνο σύντροφο, σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα!

Τριχωμα γκολντεν ριτριβερ
Τριχωμα γκολντεν ριτριβερ

Περισσότερες Πληροφορίες για τα Γκόλντεν Ριτρίβερ – Golden Retreiver

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Golden Retriever είναι από τα δέκα πιο δημοφιλή σκυλιά στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά έξυπνα, κοινωνικα, όμορφα και πιστα σκυλιά.

Είναι επίσης πολύ ζωηρά. Τα Ριτρίβερ ωριμάζουν αργά και διατηρούν την ανόητη, παιχνιδιάρικη προσωπικότητα ενός κουταβιού μέχρι την ηλικία των τριών έως τεσσάρων ετών, κάτι που μπορεί να είναι ευχάριστο αλλά και ενοχλητικό. Πολλά διατηρούν τα κουτάβισια χαρακτηριστικά τους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Αρχικά εκτράφηκαν για την ανάκτησης πάπιων και άλλων πτηνών για κυνηγούς! Τα Golden χρειάζονται καθημερινή άσκηση: περίπατος ή τζόκινγκ, ελεύθερος χρόνος στην αυλή, τρέξιμο στην παραλία ή κάποιο αλλο παιχνίδι για σκύλους. Και όπως και άλλες έξυπνες φυλές-ράτσες πρέπει να έχουν μια δουλειά να κάνουν και να είναι “αποσχολημένα”. Ένας κουρασμένος σκύλος απο διάφορες δραστηριότητες θα συμπεριφέρεται και καλύτερα.

Εκτός από τη σωματική και ψυχική άσκηση του Golden Retriever, θα πρέπει επίσης να είστε έτοιμοι να το συμπεριλάβετε στις οικογενειακές σας δραστηριότητες. Το Golden Retriever είναι ένα οικογενειακό σκυλί και πρέπει να είναι με την «οικογένεια» του. Μην σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα, εκτός αν είστε πρόθυμοι να το έχετε μαζί σας, αν γίνετε και κάθε μέρα!

‘Ενα πιθανό “μειονέκτημα” για τα Ριτρίβερ : Σίγουρα δεν είναι φύλακες. Μπορεί να γαβγίζουν όταν βλέπουν ξένους, αλλά το πιθανότερο είναι στην συνέχεια να κουνήσουν την ουρά τους και να γίνουν φιλικά μαζί τους.

Σημαντικά Χαρακτηριστικά των γκολντεν ριτριβερ

  • Τα Golden Retrievers ρίχνουν την τρίχα τους  πάρα πολύ, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καθημερινό βούρτσισμα τις τρίχας του σκύλου θα βγάλει μερικές από τις χαλαρές τρίχες , αποτρέποντάς να μην κολλήσουν στα ρούχα σας και σε όλο το σπίτι σας. Αλλά αν ζείτε με ένα ριτριβερ, θα πρέπει να συνηθίσετε τις τρίχες του σκύλου.
  • Τα Golden Retrievers είναι οικογενειακά σκυλιά. Πρέπει να ζουν σε εσωτερικούς χώρους με την ανθρώπινη «οικογένεια» τους και δεν πρέπει να περνούν πολλές ώρες μόνα τους στην αυλή ή έξω.
  • Τα Golden Retrievers είναι ενεργά σκυλιά που χρειάζονται 40-60 λεπτά σκληρής άσκησης καθημερινά. Ευτυχούν σε εκπαίδευση υπακοής, μαθήματα ευκινησίας και άλλες δραστηριότητες σκύλων, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο σκυλί σας σωματική και ψυχική άσκηση.
  • Παρόλο που είναι ευγενικά και αξιόπιστα με τα παιδιά, τα Golden Retrievers είναι ζωηρά, μεγάλα σκυλιά που μπορούν κατά λάθος να χτυπήσουν ένα μικρό παιδί.
  • Τα Γκόλντεν λατρεύουν να τρώνε και θα γίνουν γρήγορα υπέρβαρα σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Περιορίστε τις λιχουδιές, μετρήστε την καθημερινή μερίδα του σκύλου σας και τροφοδοτήστε τον με τακτικά γεύματα αντί να του αφήνετε φαγητό για όλη την ώρα.
  • Επειδή τα Golden Retriever είναι τόσο δημοφιλή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα αναπαράγουν και ενδιαφέρονται περισσότερο για τη είσπραξη χρημάτων από τη ζήτηση για κουτάβια παρά για την αναπαραγωγή ευτυχισμένων, υγιών σκυλιών. Για να αποκτήσετε ένα υγιές σκυλί, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από έναν ανεύθυνο κτηνοτρόφο, ένα κουτάβι ή από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Αναζητήστε έναν αξιόπιστο κτηνοτρόφο που δοκιμάζει-ελένχει τα σκυλιά αναπαραγωγής για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν στα κουτάβια και ότι έχουν υγιείς ιδιοσυγκρασίες.
κουταβι golden retriever

Μέγεθος

Τα αρσενικά έχουν ύψος περίπου 60cm  και ζυγίζουν 30 έως 35 κιλά. Τα θηλυκά έχουν γενικά ύψος 55cm και ζυγίζουν 25 έως 30 κιλά. Τα Golden Retrievers συνήθως φτάνουν το πλήρες ύψος τους μετά το ένα έτος ηλικίας και το ώριμο βάρος τους μετα τα δύο.

 Μπορείτε να βρείτε και αλλες πληροφορίες στο wikipedia