Η καθημερινή βόλτα του σκύλου σας είναι πιθανότατα ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ημέρας του. Η βόλτα μπορεί να προσφέρει στον σκύλο σας κάτι περισσότερο από ένα απλό διάλειμμα για την τουαλέτα. Μπορεί να του προσφέρει σωματική άσκηση, πνευματική διέγερση και μια ευκαιρία να παρακολουθείσει τη γειτονιά. Για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας απολαμβάνει πραγματικά τις βόλτες του, φροντίστε να αποφύγετε αυτά τα τρία συνηθισμένα λάθη.

housetraining adult dog 2 e1571967514260 1280x720 1

Βιαστικά διαλείμματα τουαλέτας


Το πού επιλέγουν οι σκύλοι να πάνε στην τουαλέτα είναι μια σημαντική απόφαση. Δεν είναι μόνο για να ανακουφιστούν, αλλά και για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο-προς τα έξω. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να σηματοδοτήσουν την παρουσία τους σε άλλα σκυλιά. Και με τη σειρά τους, η μυρωδιά των ούρων των άλλων σκύλων λέει στον σκύλο τα πάντα για τους άλλους σκύλους της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας και της υγείας τους. Αυτό το σύστημα του ουρο-ταχυδρομείου κρατά τους σκύλους ενήμερους για το τι συμβαίνει στη γειτονιά τους.

Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, τα σκυλιά θέλουν να μυρίσουν όλα τα μέρη όπου άλλα σκυλιά έχουν πάει στην τουαλέτα, ώστε να μπορούν να αφήσουν μια φρέσκια κατάθεση από πάνω. Αυτό είναι το ισοδύναμο του ανθρώπινου γκράφιτι, που λέει: “Ο Ρόβερ ήταν εδώ”. Οι αρσενικοί σκύλοι συγκεκριμένα θα σηκώσουν το πίσω πόδι τους όσο πιο ψηλά γίνεται για να φτάσουν τα ούρα τους στο επίπεδο της μύτης των άλλων σκύλων.

Αν τα ούρα ή τα περιττώματα δεν είναι αρκετό μήνυμα, τα σκυλιά μερικές φορές γρατζουνάνε το έδαφος με τα πόδια τους για να τονίσουν ακόμα περισσότερο το σήμα τους. Μαζί με το να αφήνουν ένα πρόσθετο οπτικό στοιχείο, χρησιμοποιούν ειδικούς αδένες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους για να αφήνουν επιπλέον μυρωδιές στο έδαφος καθώς ξύνουν, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σημάδι μυρωδιάς.
Όλο αυτό το μύρισμα και το ξύσιμο απαιτεί συγκέντρωση και χρόνο. Δίνοντας στον σκύλο σας την ευκαιρία να μυρίσει το κατούρημα και να αφήσει τα δικά του μηνύματα, θα τον βοηθήσετε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις βόλτες του. Αν θέλετε να κρατήσετε τη βόλτα σας σύντομη ή να περιορίσετε τις περιοχές που ο σκύλος σας κάνει τη δουλειά του, σκεφτείτε να του διδάξετε συνθήματα για το γιογιό. Αυτό θα σας επιτρέψει να του πείτε πότε και πού θα θέλατε να πάει.

Σκυλος που μυριζει

Δεν αφήνετε το σκύλο σας να μυρίσει και να εξερευνήσει


Εμείς έχουμε πέντε ή έξι εκατομμύρια υποδοχείς οσμών στη μύτη μας, αλλά οι σκύλοι έχουν έως και 300 εκατομμύρια, ανάλογα με τη φυλή. Έχουν επίσης μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου τους αφιερωμένη στην αίσθηση της όσφρησης, καθώς και ένα όργανο του Jacobson που τους βοηθά να ανιχνεύουν κανονικά μη ανιχνεύσιμες οσμές, όπως οι φερομόνες. Όλα αυτά συνθέτουν μια αίσθηση της όσφρησης που είναι τουλάχιστον 10.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ανθρώπου. Μας είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την πολυπλοκότητα των πληροφοριών που συλλέγουν με τη μύτη τους.

Έτσι, ενώ μπορεί να συμβουλεύουμε μια φίλη μας να σταματήσει και να μυρίσει τα τριαντάφυλλα όταν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να χαλαρώσει και να διασκεδάσει, δεν κανουμε το ιδιο όταν πρόκειται για τις βόλτες των σκύλων μας. Τα σκυλιά βιώνουν τον κόσμο μέσω της μύτης τους και όπως εμείς μπορεί να θέλουμε να κοιτάξουμε γύρω μας για να απολαύσουμε το τοπίο, έτσι και αυτά θέλουν να μυρίσουν όλα όσα έχει να προσφέρει το περιβάλλον τους. Το να απομακρύνετε τον σκύλο σας από μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά ή να του ζητάτε να κάνει γρηρπρα όλη τη διαδρομή γύρω από το τετράγωνο, τον εμποδίζει να πάρει πραγματικά τα πάντα γύρω του και μειώνει την πνευματική διέγερση που μπορεί να προσφέρει μια βόλτα.

Μερικά σκυλιά φαίνεται να κυριαρχούνται από τη μύτη τους και δεν σκέφτονται τίποτα άλλο ενώ βρίσκονται σε ένα μονοπάτι οσμής. Η σωστή εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της συγκέντρωσής τους όταν βγαίνουν βόλτα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διδάξετε συνθήματα όπως “Πρόσεχε με” ή “Άφησέ το” για να αποσπάσετε το μυαλό τους από τη μυρωδιά και να επαναφέρετε την προσοχή τους σε εσάς. Επιβραβεύστε τις σύντομες εκρήξεις πεζοπορίας ή περπατήματος με χαλαρό λουρί με συχνές περιόδους μυρωδιάς για να βοηθήσετε στην προώθηση της καλής συμπεριφοράς στο περπάτημα.

istock 1309817520

Τραβήγματα στο λουρί


Από τη σκοπιά του σκύλου, οι άνθρωποι περπατούν πολύ αργά. Για να ακολουθήσουν ενδιαφέροντα ίχνη μυρωδιάς και να φτάσουν εκεί που θέλουν να πάνε, οι σκύλοι θα σύρουν τους ανθρώπους τους πίσω τους όσο πιο γρήγορα μπορούν να τα καταφέρουν. Μια από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που έχουμε σε έναν σκύλο που τραβάει το λουρί είναι να τραβήξει πίσω. Ωστόσο, αυτό σπάνια έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός χαλαρού λουριού. Αντ’ αυτού, καταλήγουμε σε μια διελκυστίνδα με λουρί, και με έναν μεγάλο και δυνατό σκύλο, οι πιθανότητες είναι ότι ο άνθρωπος θα χάσει.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά έχουν αντανακλαστικό αντίστασης, που σημαίνει ότι αν τραβήξετε το λουρί τους, θα τραβήξουν πίσω. Αν προσπαθήσετε να τα σύρετε προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα σκάψουν και θα σταματήσουν να περπατούν. Δεν το κάνουν αυτό για να είναι πεισματάρηδες ή να ελέγχουν, είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το σώμα τους με φυσικό τρόπο. Όμως όλη αυτή η πίεση στο λουρί είναι σκληρή για το λαιμό τους, ιδιαίτερα για τα μικρά σκυλιά ή εκείνα που είναι επιρρεπή σε κατάρρευση της τραχείας. Είναι επίσης αρκετά απογοητευτικό για τον σκύλο σας, επειδή τον εμποδίζει να εξερευνήσει και δεν του παρέχει καμία κατεύθυνση για το τι θέλετε να κάνει αντ’ αυτού.

Μάθετε στο σκύλο σας να περπατάει με χαλαρό λουρί (έχοντας το λουρί να κρέμεται κάτω σε σχήμα “J” ανάμεσα σας) σταματώντας και αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε φορά που προπορεύεται. Όταν γυρίζει για να σας προλάβει, επιβραβεύστε τον με έπαινο, μια μικρή λιχουδιά και την ευκαιρία να συνεχίσει να περπατάει. Αφήστε το σκύλο σας να περπατήσει μόνο όταν το λουρί είναι χαλαρό. Το χαλαρό λουρί θα εξαλείψει την πίεση στο λαιμό του και θα σας αποτρέψει από το να ενεργοποιήσετε το αντανακλαστικό της εναντίωσής του.