Το Dogo Argentino, μερικές φορές ονομάζεται Mastiff της Αργεντινής ή το Dogo της Αργεντινής, είναι ενας ισχυρός, αθλητικός και πιστός σκύλος.  Έχουν υψηλή ένστικτο στο κυνήγι, ισχυρή βούληση και, κατά καιρούς, δυσπιστία για αγνώστους και άλλα ζώα, τα οποία απαιτούν  έναν έμπειρο ιδιοκτήτη σκύλου για να χειριστεί τη συγκεκριμένη ράτσα.

Τα κουτάβια Dogo Argentino χρειάζονται μεγάλη σωματική δραστηριότητα και ψυχική διέγερση μαζί με υπομονετική εκπαίδευση. Διαφορετικά, μπορούν να βαρεθούν και να γίνουν καταστροφικά για το περιβάλλον τους. Τα Dogo Argentinos χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν με το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, αν και εκπαιδεύονται επίσης για αστυνομική εργασία, αναζήτηση και διάσωση, στρατιωτική εργασία και ως σκύλοι υπηρεσίας.

Περισσότερες Πληροφορίες για τα ντόγκο αρτζεντίνο

Το μεγάλο, μυώδες Dogo Argentino εκτράφηκε αρχικά για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, ειδικά για το κυνήγι αγριόχοιρων. Παρά την επιθετικότητα όσον αφορά το κυνήγι, το Dogo Argentino έχει γενικά καλή διάθεση και είναι έντονα πιστό στην ανθρώπινη οικογένειά του. Η μυική δύναμη αυτής της φυλής απαιτεί έναν σταθερό, ενεργό εκπαιδευτή που είναι ικανός να διατηρεί τα αυστηρά όρια που απαιτούνται λόγω του μεγέθους και της φύσης του σκύλου. Ένας ψηλός, δυνατός φράκτης στην  αυλή είναι απαραίτητος, αλλιώς ειναι πολύ πιθανό το Dogo Argentino να οδηγηθεί έξω για να κυνηγήσει μικρά ζώα ή να περιπλανηθεί. Η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια ζώα είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση της φυσικής προσοχής του Dogo Argentino γύρω από αγνώστους και άλλα ζώα. Το Dogo Argentinos πρέπει να παραμένει ενεργό, διαφορετικά μπορεί να βαρεθεί και να είναι επιρρεπές σε καταστροφική συμπεριφορά. Δεν πρέπει να μένουν μόνοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με τη σωστή προπόνηση και ένα καλό, στοργικό σπίτι, το Dogo Argentino μπορεί να γίνει ένας αφοσιωμένςο οικογενειακός σύντροφος, καθώς και ένας εξαιρετικός φύλακας.

σκυλος ντογκο αρτζεντινο
Σκυλος ντογκο αρτζεντινο

Βασικά Χαρακτηριστικά του Dogo Argentino

  • Αν και εκτράφηκε ως σκύλος μάχης, τα επιθετικά του χαρακτηριστικά εκτρέφονταν έτσι ώστε να μπορούσε να συνεργαστεί με τα άλλα σκυλιά κατά τη διάρκεια κυνηγιού. Μερικοί άνθρωποι τους εκπαιδεύουν ούτως ή άλλως λόγω της δύναμης και του θαρραλέου χαρακτήρα τους σαν σκυλια μάχης.
  • Επειδή χρησιμοποιούνται σε μάχες για σκύλους, τα Ντόγκο Αρτζεντίνος έχουν κριθεί επικίνδυνα και απαγορευμένα σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, τα νησιά Cayman, η Δανία, τα Φίτζι, η Ισλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ουκρανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομο να κατέχει κανείς χωρίς νόμιμη άδεια.
  • Το Dogo Argentinos χρησιμοποιείται μερικές φορές για εργασία με την αστυνομία, το στρατό και τις προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης.
  • Η φυλή είναι αγαπημένη για την πίστη και το θάρρος της – ιδιότητες που τους καθιστούν εξαιρετικούς φύλακες.
  • Περίπου το 10 τοις εκατό των Dogo Argentinos πάσχει από κώφωση που σχετίζεται με τη χρωστική ουσία στο ένα ή και στα δύο αυτιά, η οποία επηρεάζει συχνά σκύλους που έχουν λευκο τρίχωμα.
  • Η κοινωνικοποίηση και η πρώιμη εκπαίδευση είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής συμπεριφοράς του Dogo Argentino. Είναι σωματικά ισχυροί. Δεν είναι μια φυλή για αρχάριους ιδιοκτήτες.

Περισσότερα Χαρακτηριστικά


Τα Dogo Argentino είναι μια πιστή φυλή με την τάση να είναι εξαιρετικά εδαφική, καθιστώντας τους εξαιρετικούς φύλακες. Είναι αυστηροί υπερασπιστές των ανθρώπινων οικογενειών τους, ακόμη και των παιδιών, που συνήθως όμως δεν θα τα πάνε καλά με τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού/

Είναι ανεξάρτητα σκυλιά που χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη για να χειριστούν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, ειδικά όταν πρόκειται για κοινωνικοποίηση, καθώς το Dogo Argentino είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο φιλικό προς τους ξένους και τα άλλα σκυλιά. Έχουν έντονη βούληση και χρειάζονται πολλή άσκηση και ψυχική διέγερση, οπότε η διαμονή σε διαμερίσματα δεν είναι η ιδανική κατάσταση για αυτούς. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή τους νωρίς ως κουτάβια.